TRK MAKE-UP BLOG

Azok a rebegtetni való pillák

Gyönyörű, rebegtetni való pillák
Az egyik leggyakoribb szívfájdalom a nők körében.
“Bezzeg a fiamnak, a tesómnak milyen hosszú, ívelt pillái vannak. Bezzeg az enyém milyen kis csökött. ” – hangzik el rendszeresen.
A pillák alakításának rengeteg lehetősége adott, mely lehetőségek úgy gondolom, hogy egy olyan huncutság, ami még beleférhet a természetesség jegyébe is akár….. a hangsúly a mértéken van!
De kezdjük az elején!
Mi is a szempilla feladata?
A szempilla feladata a szemünk védelme az erős napsugárzástól, a szembe kerülő izzadságtól, portól, idegen tárgytól.
Felépítése: 94% keratin + 3% víz.
A felső szemhéjon több (150-200) és hosszabb (átlagosan 10mm), míg az alsó szemhéjon kevesebb (50-100) és rövidebb (átlagosan 7mm) szál található. A hosszabb szálak középen, a rövidebbek a szélen helyezkednek el.
A szemhéj szélén lévő 20-30 faggyúmirigy zsírral védi a szemet és a pillákat. Amennyiben a faggyúmirigy eltömődik, jégárpa keletkezik a szemhéjon.
Naponta átlagosan 1-5 pilla hullik ki, mely a természetes növekedési ciklus miatt következik be.
(Ha úgy tapasztalod, hogy ennél több hullik, úgy érdemes megnézni rendszeres szépségápolási rutinodat, úgy mint: szempillafestés, göndörítés, hosszabbítás, sminklemosás stb.)
Egy-egy szempilla átlagos élettartama 90 nap. Új pilla pedig 4-8 hét alatt keletkezik.
A piacon ma már számos szempilla növelő, erősítő szérum található. Némelyiket a szembe kell csepegtetni és van olyan, melyet a pillákra kell felvinni.
Összetételükben rendkívül változatosak.
Legnépszerűbb összetevőjük az úgynevezett prosztaglandinok, melyek a szervezet szabályozásában résztvevő molekulák.
A prosztaglandinokra azután „csapott le” a kozmetikai ipar, miután kiderült, hogy a szürkehályoggal kezelt betegeknek, a kezeléseket követően megnőttek a pilláik, mely növekedés alapvetően a pillák hosszabb élettartamának tudható be.
Mielőtt azonban valaki rohanna szérumot vásárolni, nem árt, ha tisztában van a prosztaglandinok mellékhatásaival is, melyek többek között: a szem irritációja, gyulladása, fejfájás és intolerancia.
Mindig meg kell nézni az összetevőlistát! Ha nem ismered, akkor keress rá!
Nagyon sok esetben nem is a pilla hosszával van a baj, hanem sokkal inkább azok állásával. Többször tapasztalom, hogy a pillák előre „állnak”, mint egy kinyitott napellenző.
Ilyenkor szoktunk a szempillagöndörítőkhöz nyúlni. A legtöbb szempillagöndörítő a szemhéj teljes szélességét lefedi. Az én nehézségem/ ellenérzetem ezeknek az ívével van. Ugyanis nem minden szemnek ugyanolyan íve van, ami azt eredményezheti, hogy vagy becsíped a szemhéjadat vagy nem minden pillád fog tőben törni.
Létezik a szempillagöndörítőknek az úgynevezett japán változata. Ez annyiban más a hagyományos eszközhöz képest, hogy egy jóval kisebb az egész szerkezet maga (egy körömcsipeszhez hasonlít ? ) és sokkal kisebb részt fog be a „fogai” közé. (Itthon ezzel a típussal a NOTINO oldalán találkoztam!)
Amit érdemes tudni:
 • az eszközt csak festetlen pillákon szabad használni!
 • a szempillagöndörítővel a pillát három helyen törjük meg. /Sajnos szó szerint is!/ Egyszer a pillatőben, majd középtájon és végül a vége felé.
 • idővel a törések helyén a pilla elvékonyodhat, ami automatikusan magával hozza a pilla letörését!
A pillák formázásának másik lehetősége a szepilla lifting. Az eljárás során kémiai úton adjuk meg a pilla ívét.
Amit érdemes tudni:
 • A folyamat során a szemhéjra, annak teljes szélességében egy szilikon pad-et helyezünk, melyre a pillákat ragasztóval „felhúzzuk”/ rögzítjük (ez adja az ívet), majd első körben a lifting krémet, majd tíz perc leteltével a fixálót, végezetül pedig szempilla festéket helyezzük fel.
 • A lifting krém ammóniát tartalmaz!!! Lehet is érezni a szagát! Az ammóniának az a feladata, hogy megnyissa a szempillák szerkezetét és utat nyisson a hatóanyagnak.
  Az ammónia allergizáló hatású, így amennyiben nem tudod, hogy hogy reagál a szervezeted rá, kérheted a tesztet a szalontól. Ilyenkor, általában a karod belső felén (itt a legvékonyabb a bőr ugyanis) feltesznek a lifting krémből.
  Amennyiben szoktál hajat festetni, ráadásul ammónia tartalmú hajfestékkel, úgy valószínűleg ezzel már tisztában vagy önmagaddal kapcsolatban.
 • Hatása, pilla típusától függően 6-8 hétig tart.
 • A folyamat időigénye 45-60 perc.
 • Árban 5-15E Ft márkától, szalontól függően.
 • A saját, eddigi tapasztalatom szerint, nem minden szempillánál hoz igazán látványos változást!